ماه رمضان فرصتی برای تمرین اقتصاد مقاومتی است/ مراقب باشیم اجر عبادت هایمان با گناه کردن از بین نرود

بسیج پرس - مدیر حوزه علمیه حضرت ابوطالب(ع) با بیان این که ماه رمضان تمرینی برای اقتصاد مقاومتی است، گفت: در ماه رمضان باید تمرین کنیم که بتوانیم در شرایطی که تحریم شده ایم، کالاهای لوکس را تحت هیچ شرایطی استفاده نکرده و مایحتاج روزانه مان را هم به قدر ضرورت مصرف کنیم.

به گزارش بسیج پرس؛ فرا رسیدن ماه مبارک رمضان فرصتی است تا بتوانیم به خداوند متعال نزدیک تر شویم و در این مسیر باید با بهره گیری از توصیه ها و راهکار های دین مبین اسلام تلاش مضاعفی در این زمینه داشته باشیم، به همین منظور و برای بررسی موضوعاتی مانند راه های بهره مندی هر چه بیشتر از ماه مبارک رمضان، ویزگی های روزه مطلوب از نظر دین اسلام، اجر افطاری دادن به روزه دارن و نسبت میان اقتصاد مقاومتی با ماه رمضان؛ با حجت الاسلام والمسلمین مجید سینایی، مدیر حوزه علمیه حضرت ابوطالب(ع) ، گفت و گویی انجام دادیم.

پرخوری در افطار و سحر با فلسفه روزه در تناقض است

مدیر حوزه علمیه حضرت ابوطالب(ع) با برشمردن نکاتی برای بهره مندی هر چه بیشتر از ماه مبارک رمضان، عنوان داشت: اولین نکته و مهمترین مطلبی که مورد تاکید علما هم قرار گرفته این است که در ماه رمضان خیلی به جنبه های جسمی و مادی توجه نشود و این نکته به این معنی است که وقتی بعضی ها کاملا مراقب هستتند تا افطار و سحری مفصلی بخورند تا جبران یک مقدار نخوردن در طول روز بشود ، این کارشان با فلسفه روزه در تناقض و تعارض است. صدا و سیما گاهی اوقات توصیه ها و تذکراتی از نظر پزشکی در مورد روزه داری برای آگاهی مردم می دهد، اما این نکات را برای کسانی می گوید که از نظر جسمی کمبودها و ضعف هایی دارند و یا کم سن و سال هستند ولی برای عموم افراد و کسانی که از نظر جسمی سالم هستند کاربرد زیادی ندارد.

بین پرهیز از گناه و ثواب کردن، اولویت با گناه نکردن است

حجت الاسلام سینایی در مورد برتری گناه نکردن بر ثواب کردن، تصریح کرد: مطلب بعدی که رعایت آن در ماه رمضان خیلی مهم است این نکته است که بین این که زیاد ثواب کنیم و یا این که گناه نکنیم، اولویت با گناه نکردن است. بعضی افراد در ماه رمضان، اول صبح یک جزء قرآن می خواند بعد که در محیط اجتماع حاضر می شوند، خدای نکرده گناه می کنند و همه آثار آن تلاوت قرآن را از بین می برند، ولی در مقابل می بینید که فردی دیگر به جای روزی یک جزء قرآن ،یک صفحه قرآن می خواند اما همان تلاوت یک صفحه از قرآن را با گناه نکردن حفظ می کند و اثر این کار خیلی بیشتر است، ما در این ماه بیشتر باید به سمت کیفیت اعمال برویم، بعضا مشاهده می کنیم که در ماه رمضان افراد صبح وارد مسجد شده و تا چهار و پنج بعد از ظهر قرآن و نماز می خواند ، بعد بین این هم در هنگام استراحت با همدیگر در مورد دیگران صحبت و غیبت می کنند و همه ان ثوابهایی که جمع کرده را آتش می زند و از بین می برد، بعد هم می گویند که چرا این عبادت های ما اثر نمی کند. باید در جواب به آن ها گفت که علت اثر نکردن آن ها این است که زیاد عبادت می کنید ولی نمی توانید این عبادت های زیاد را نگه دارید، اما اگر مواظب باشیم که اصلا گناه نکنیم ولو یک یا دو صلوات بفرستیم اجرش محفوظ است. در ماه رمضان اگر کسی یک آیه قرآن بخواند به اندازه ثواب یک ختم قرآن برایش نوشته می شود ولی فقط باید بتواند آن را حفظ کند.

ماه رمضان فرصتی مناسب برای تفکر است

استاد حوزه و دانشگاه در مورد اهمیت تفکر در ماه رمضان، اظهار داشت: نکته بعدی که خیلی در مورد آن توصیه شده این است که با توجه به این که در ماه رمضان به خاطر روزه داری زیاد به مسائل جسمی توجه نمی کنیم و روی آن متمرکز نیستیم، گاهی اوقات روی موضوعاتی تفکر کنیم، ولی باید موضوعات خوبی برای فکر کردن در نظر بگیریم، نباید فرد به نداری ها و بدبختی هایش فکر کند، بلکه باید به این فکر کند که اگر خداوند من را از همه نعمت ها در سایر روزها محروم می کرد، باید چه کار می کردم ؟ این پرهیز از خوردن و آشامیدن که در زمانی از شبانه روز در ماه رمضان برای ما معین کرده است، برای چیست؟ و یا این که آیا ما نسبت به چیزی که به خاطر آن خلق شدیم، به سمت آن حرکت کردیم یا خیر؟ سال ها از عمر ما گذشته است و این نکته خیلی مهمی است که همه بزرگان و اندیشمندان طول تاریخ به این یک مورد فکر می کرده اند که ما به سمت هدفی که برایش خلق شدیم، حرکت کرده ایم یا خیر. ماه رمضان فرصت مناسبی است که می توانیم که روی این قبیل مسائل فکر کنیم. بعضی افراد موضوعی برای تفکر قائل نیستند و فقط می گویند که فکر کنیم ، ولی باید گفت که موضوع مناسب برای تفکر این قبیل موارد است و به این مسائل باید فکر و توجه کرده و به آن ها پرداخت.

حجت الاسلام سینایی تاکید کرد: مهربانی و دستگیری از مردم و کمک اعضای خانواده به یکدیگر هم جزو پر ثواب ترین کارها در این ایام است.

مدیر حوزه علمیه حضرت ابوطالب(ع) در باره ویژگی های روزه شایسته ازنظر دین اسلام، عنوان داشت: مهم ترین نکاتی که علمای اسلام در مورد روزه داری روی آن ها تاکید دارند مراقبت بر کسب روزی حلال، انجام روزه طبق شرایط فقهی و آلوده نشدن روزه با گناه است.

اجر عبادت هایمان با گناه کردن از بین می رود

استاد حوزه و دانشگاه در همین زمینه افزود: شما هر چه قدر هم که کار خوبی انجام دهید ولی خدایی نکرده آن را با گناه امیخته کنید، آن کار کاملا به هدر می رود. خیلی مهم است که ما اگر کار و عبادت کمی هم انجام دادیم، بتوانیم آن را سالم به مقصد برسانیم. این عبارت که در آیات قران و دعاهای دیگر آمده است که از خدا سلامتی می خواهیم، بعضی می گویند که احتمالا منظورشان همین است که ما بتوانیم اعمال مان را تا شب اول قبر و برزخ سالم برسانیم و از بین نبریم که از بین رفتن این اعمال با انجام گناه مخصوصا گناه های حق الناسی مثل غیبت کردن، تهمت زدن، مال دیگران را تصاحب کردن و آبروی مردم را بردن، اتفاق می افتد.

حجت الاسلام سینایی بیان داشت: علما می گویند بهترین روزه دار کسی است که بتواند همین روزه فقهی را سالم و بدون همراه داشتن گناه به مقصد برساند، یعنی به این صورت آن را تا زمان افطار رسانده و تحویل خداوند متعال بدهد.

جایگاه ویژه افطاری دادن در ماه رمضان از نگاه دین اسلام

مدیر حوزه علمیه حضرت ابوطالب(ع) در مورد اهمیت افطاری دادن به روزه دارن در ماه مبارک رمضان، عنوان داشت : پیامبر اکرم(ص) در این باره می فرمایند ولو به یک خرما به دیگران افطاری دهید. ایشان بر افطاری به روزه داران تاکید می کنند و روی حجم و نوع صحبتی نمی کنند، حضرت رسول(ص) نمی گویند که افطاری مفصلی بدهید بلکه منظور ایشان این است که ولو با یک خرما، لذت افطاری دادن، سخاوت داشتن و بخشنده بودن را در خودتان ایجاد کنید.

استاد حوزه و دانشگاه در ادامه اظهار داشت: کسانی که به خانواده خودشان افطاری می دهند شامل این موضوع هستند. شایسته است که در ماه رمضان هم هر چند وقت یک بار یک سفره ساده افطاری برای اهل مسجد، فامیل و دوستان داشته باشیم، آن هم به نه این صورت که قبلا دعوت کرده باشیم، در حدیثی آمده است که ولو به یک جرعه آب هم می توانیم این کار را انجام بدهیم. نباید این طور باشد که ماه رمضان بگذرد و تمام شود ولی ما برای هیچ کس سفره افطاری پهن نکرده و از فردی پذیرایی نکرده باشم. مشاهده می کنیم که این جا به کیفیت خیلی اهمیت دادند و کمیت مهم نیست و می گویند حتی با یک خرما و یا یک جرعه آب این کار را انجام دهید و این کاری است که برای همه مقدور بوده و خیلی هم مهم است.

تمرین اقتصاد مقاومتی در ماه مبارک رمضان

مدیر حوزه علمیه حضرت ابوطالب(ع) پیرامون مسئله اقتصاد مقاومتی و ارتباط آن با روزه و ماه رمضان تصریح کرد: با عنایت به این نکته که مسئله اقتصاد مقاومتی در کشور مطرح شده است، یکی از جنبه های اقتصاد مقاومتی این است که در ماه رمضان تمرین کنیم که بتوانیم در شرایطی که تحریم شده ایم، کالاهای لوکس را تحت هیچ شرایطی استفاده نکرده و مایحتاج روزانه مان را هم به قدر ضرورت مصرف کنیم.

استاد حوزه و دانشگاه در پایان با تاکید بر دقت در زمینه جلوگیری از اسراف در سفره های افطاری ماه رمضان، گفت: نباید در ماه رمضان، مصرف آب، برق و تنقلات بالاتر از دیگر ایام سال باشد، شما سطل های زباله را که بعد از افطار و سحر نگاه کنید می بینید که پر از مواد خوراکی است، این اتفاق به این دلیل می افتد که میزبان به عنوان مثال برای برای بیست نفر تدارک دیده و میهمانان چون در طول روز، روزه هستند و موقع افطار نمی توانند تا آخر غذایشان را بخورند، در حالی که به اندازه ده نفر هم غذا مصرف نشده است، آن ها غذای ده نفر دیگر را در سطل زباله می ریزند، با توجه به این که اسراف یک حرام قطعی است خدایی نکرده نباید به این سمت حرکت کنیم که بیشترین اسراف در ماه رمضان اتفاق بیفتد. امسال باید برای افطار و سحر به طریقی برنامه ریزی کنیم تا هیچ غذایی اضافه نیاید و به اندازه ای که نیاز داریم تدارک ببینیم و باید مسئولین کشور و به ویژه صدا و سیما این االگو سازی را انجام دهند تا آن جایی که می شود از اسراف پرهیز شود.